BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

fredag 15 april 2011

Vetebröd

Det första receptet får bli vetebullar, vilket är något jag bakar ofta. Det är bra att ha i frysen och plocka fram vid behov och barnen älskar dem. Så de försvinner fort!














Grundrecept - Vetebröd


125-150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½-1 tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
1-2 tsk stött eller mald kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kanel
2 tsk kardemumma

Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker eller sirap, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Jäs under bakduk i 30 minuter. Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i två delar och kavla ut dem till en varsin platta.

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och bred ut på degen. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i bitar. Ställ bitarna med snittytorna upp. Pensla bullarna med vispat ägg och strö över ev garnering. Grädda mitt i ugn i 225 grader i 5-8 minuter.

0 kommentarer: