Ett recept från Pain de Martin. Ett bröd som vinner mycket i smak om det äts två tre dagar efter att det bakats. I originalreceptet ska det vara flytande vört, men jag använde vörtmix. Dessutom lade jag till russin eftersom vi tycker om det i bröd.
På morgonen
150 g julmust
100 g grahamsmjöl
10 g jäst
150 g julmust
100 g grahamsmjöl
10 g jäst
Blanda ingredienserna i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar.
Tidig eftermiddag och kväll100 g julmust
250 g kallt vatten
25 g jäst
25 g brödsirap
250 g kallt vatten
25 g jäst
25 g brödsirap
100 g muskovadosocker
650 g vetemjöl
100 g rågmjöl
fördegen från morgonen
---
20 g salt
3 g malen pomerans
1 g malen kryddneljika
fördegen från morgonen
---
20 g salt
3 g malen pomerans
1 g malen kryddneljika
1 påse vörtmix
2 g malen ingefära
3 dl russin, som blötläggs och får rinna av
Blanda ut jästen i julmusten och tillsätt sedan allt utom saltet och kryddorna. Kör i degblandaren i ca 3 minuter. Låt degen stå i 20 minuter innan du häller ner kryddorna och saltet och kör maskinen 7–8 minuter. Öka hastigheten lite mot slutet. Täck med en handduk och låt degen vila 1 timme.
Häll över degen i en inoljad låda eller bunke. Se till att det är gott om plats då degen ska bli mer än dubbet så stor. Täck med lock eller plast och låt stå i rumstemperatur i ca 3 timmar. När ca 30 minuter återstår, sätt på ugnen på 250°.
Häll ut degen på ett rikligt mjölat bakbord. Dela i två delar. Bred ut till en reklangel och vik sedan ihop dem en gång.
Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda tills brödets innertemperatur har nått 98 grader.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar